OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2747055
Menu
7386
Main Description
12379
Horizontal Image Area
12378

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ

Είμαστε όλοι δημιουργικές ιδιοφυΐες. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε τον εαυτό σας ως δημιουργικό με την παραδοσιακή έννοια, αλλά κάθε μέρα κάνετε μια επιλογή - συνειδητά ή ασυνείδητα - δημιουργείτε τη ζωή σας και τις εμπειρίες που την γεμίζουν. Ενώ πολλές από αυτές τις επιλογές βασίζονται σε γνωστές εμπειρίες του παρελθόντος, όταν καθόμαστε να διαλογιστούμε, πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον.

Συχνά, όμως, όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο στη ζωή μας ή να λύσουμε ένα δημιουργικό αίνιγμα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους ίδιους τοίχους και τα ίδια εμπόδια, και άσχετα με το τι κάνουμε, φαίνεται ότι δεν μπορούμε να παρακάμψουμε ή να περάσουμε μέσα από το εμπόδιο.  Η πραγματικότητα του προβλήματος βρίσκεται στην συνηθισμένη μας σκέψη.


Ο δρόμος ο καλά ταξιδεμένος

Φανταστείτε για μια στιγμή ένα καραβάνι με καλυμμένα βαγόνια να διασχίζει την Άγρια Δύση. Χωρίς δρόμους, αναγκάζονται να σμιλεύσουν ένα μονοπάτι μέσα από τους βράχους και τη γη. Καθώς το πρώτο βαγόνι προχωράει προς τα εμπρός, στο πέρασμά του χαράσσει μια σειρά από ράγες, και κάθε βαγόνι καθώς προχωρά βαθαίνει αυτές τις ράγες.

Ενώ το πρώτο μέλος του καραβανιού πήρε το δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο, κάθε φορά που ένα επόμενο βαγόνι ταξιδεύει πάνω σε εκείνες τις ράγες που κάποτε ήταν από λάσπη και πηλό, και τώρα έχουν  ψηθεί από τον ήλιο, το βαγόνι αυτό παίρνει το δρόμο τον καλά ταξιδεμένο. Σε μικροσκοπικό επίπεδο, αυτό είναι που κάνουν οι σκέψεις μας στον εγκέφαλό μας όταν παγιδευόμαστε σε ένα πρόβλημα ή σε ένα σταθερό τρόπο ύπαρξης -  συνεχώς ταξιδεύουν πάνω στις πιο συχνά επαναλαμβανόμενες και νευρολογικά συνδεδεμένες ομάδες σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων. Με τον τρόπο αυτό, η επανάληψη αυτού του συγκεκριμένου συνόλου σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων γίνεται ένα σταθερό μοτίβο, ουσιαστικά προκαλώντας μας βιολογικά να γίνουμε οι συνήθειες μας.
Αυτό είναι αυτό που εγώ αποκαλώ κοινή σκέψη. Σκεφτείτε το ως εξής - αν ο εγκέφαλος είναι ο μηχανισμός (hardware), τότε αυτή η  καλοσχηματισμένη, καλά δομημένη δέσμη των νευρικών οδών γίνεται το πρόγραμμα του λογισμικού (software). Όπως το λογισμικό, οι κοινές σκέψεις τρέχουν στο παρασκήνιο, πίσω από τις σκηνές της επίγνωσης μας, προκαλώντας μας να σκεφτόμαστε, ενεργούμε και / ή αισθανόμαστε ασυνείδητα με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά.

Ως παράδειγμα, το να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, να οδηγήσουμε το αυτοκίνητό μας, ή να πληκτρολογήσουμε στον υπολογιστή μας είναι όλα  πράγματα που δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πώς θα τα κάνουμε. Είναι βασικά αυτόματα προγράμματα που έχουν καταστεί κοινά και οικεία. Με την ίδια λογική, αν συνεχώς παραπονιέστε για τη ζωή σας, κρίνετε τους άλλους και τον εαυτό σας, λυπάστε τον εαυτό σας, επανειλημμένα πιστεύετε κάθε σκέψη που λέτε στον εαυτό σας σχετικά με την οικονομική σας κατάσταση, και ούτω καθεξής, μπορείτε να δείτε ότι ισχύει ο ίδιος νόμος. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες συνήθειες σταθεροποιούνται στη σωματική, νευροχημική κατάσταση της ύπαρξης σας προκαλώντας σας να γίνετε κυριολεκτικά αυτό που σκέφτεστε.


Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος

Έτσι είναι λογικό ότι οι κοινές σκέψεις τείνουν να εκδηλώνονται περισσότερο από μια σκέψη που σκέφτεστε τυχαία. Αν ο εγκέφαλός μας είναι ένα αρχείο του παρελθόντος, όταν εγκλωβιζόμαστε σε αυτά τα πρότυπα σκέψης, είναι σαν αυτός ο τρόπος ύπαρξής να έχει εγκατασταθεί μέσα στον εγκέφαλό μας, και ο μόνος τρόπος για να τον ανατρέψουμε είναι να σκεφτόμαστε, ενεργούμε, ή αισθανόμαστε διαφορετικά.

Πώς λοιπόν βγαίνουμε από αυτόν τον τρόπο ύπαρξης, χωρίς να χάσουμε το μυαλό μας; Πώς δημιουργούμε την αλλαγή στον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων; Εδώ είναι διάφοροι τρόποι για να αφήσετε τη φωλιά της κοινής σκέψης. Με τη χρήση αυτών των τεχνικών βγαίνετε έξω από το οικείο πρόγραμμα, οι νέες εσωτερικές εμπειρίες δημιουργούν νέες νευρικές οδούς, οι οποίες προκαλούν τον εγκέφαλο μας να αρχίσει να φτιάχνει ένα αρχείο για το μέλλον, αντί για ένα αρχείο του παρελθόντος.
Μαθαίνουμε και σκεπτόμαστε νέες πληροφορίες. Προσθέτοντας νέες γνώσεις, προσθέτουμε μια νέα βελονιά και οικοδομούμε μια μεγαλύτερη ή διαφορετική φωλιά.
Αλλάζουμε την ενέργειά μας μέσω χημικών ή / και συναισθηματικών προσαρμογών μέσα στο εσωτερικό μας κόσμο.
Διανοητικά δοκιμάζουμε νέους τρόπους ύπαρξης. Αυτό μεταμορφώνει την νευροχημική αρχιτεκτονική του εγκεφάλου μας, κάνοντας την να μοιάζει σαν το επιθυμητό αποτέλεσμα να έχει ήδη συμβεί. (Για να το κάνουμε αυτό απαιτεί εστίαση, να μένουμε παρόντες με την προσοχή μας, και με επανάληψη. Μόλις το κάνουμε αυτό αρκετές φορές, ο εγκέφαλος αλλάζει με τη σκέψη και μόνο.)
Υπερβατικές εμπειρίες όπου στην πραγματικότητα βρισκόμαστε έξω από τη μεταφορική φωλιά και στο άγνωστο. Αυτό σημαίνει ότι κινούμαστε στα πιο βαθιά επίπεδα της συνειδητότητας μας για να επαναπρογραμματίσουμε τις ασυνείδητες σκέψεις, και αυτός είναι ο λόγος που διαλογιζόμαστε.

Όταν εσωτερικά γεγονότα ή εμπειρίες συμβαίνουν με μια αρκετά υψηλή ένταση ενέργειας, αυτό κάνει τον εγκέφαλο μας να πιστέψει ότι το μέλλον μας έχει ήδη συμβεί, αλλάζοντας έτσι το νευρικό μας κύκλωμα μόνο με τη σκέψη. Τότε το πρόβλημα ή το ζήτημα που αντιλαμβανόμασταν από το ίδιο επίπεδο νευρο-ακαμψίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα νέο επίπεδο του νου, μια νέα επίγνωση, και / ή μια νέα αντίληψη. Αυτό που ανακαλύπτουμε στη διαδικασία είναι ότι η απάντηση που επιδιώκαμε ήταν πάντα εκεί, αλλά τώρα έχουμε το νου για να τη δούμε.

Dr Joe Dispenza

Footer
7392