OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2747055
Menu
7386
Main Description
11804
Horizontal Image Area
11805

Ο εγκέφαλος σας έχει ένα κουμπί DELETE και ορίστε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Υπάρχει ένα παλιό ρητό στις νευροεπιστήμες: «Νευρώνες που ενεργοποιούνται μαζί… συνδέονται μαζί».

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο τρέχετε ένα νευρο-κύκλωμα στο μυαλό σας, τόσο ισχυρότερο αυτό το κύκλωμα γίνεται. Αυτός είναι ο λόγος, για να αναφέρω ένα άλλο παλιό ρητό, που «Η εξάσκηση κάνει την τελειότητα». Όσο περισσότερο εξασκείστε στο πιάνο, ή μιλάτε μια γλώσσα, τόσο ισχυρότερα αυτά τα κυκλώματα γίνονται.


Οι επιστήμονες το γνωρίζουν αυτό εδώ και χρόνια. Ωστόσο, στις μέρες μας οι ερευνητές μαθαίνουν ένα άλλο μέρος της αλήθειας: Για να μάθουμε κάτι, ακόμη πιο σημαντικό από την εξάσκηση είναι η ικανότητα να ξεμάθουμε, ή να σπάσουμε τις παλιές νευρωνικές συνδέσεις. Αυτό ονομάζεται «συναπτικό κλάδεμα».

Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί:

 

Φανταστείτε ότι ο εγκέφαλος σας είναι ένας κήπος, εκτός αντί να καλλιεργείτε λουλούδια, φρούτα και λαχανικά, καλλιεργείτε συναπτικές συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες. Αυτές είναι οι συνδέσεις μέσω των οποίων νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, και άλλοι ταξιδεύουν.

 

Τα «Νευρογλοιακά κύτταρα» είναι οι κηπουροί του εγκεφάλου σας - δρουν για να επιταχύνουν τα σήματα μεταξύ συγκεκριμένων νευρώνων. Αλλά άλλα νευρογλοιακά κύτταρα είναι οι καθαριστές των αποβλήτων, ξεριζώνουν ζιζάνια, σκοτώνουν τα παράσιτα, σκουπίζουν τα νεκρά φύλλα. Οι κηπουροί του εγκεφάλου σας που κλαδεύουν ονομάζονται «μικρογλοιακά κύτταρα». Κλαδεύουν τις συναπτικές συνδέσεις σας. Το ερώτημα είναι, πώς ξέρουν ποιες να κλαδέψουν;
Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να διαλευκάνουν αυτό το μυστήριο, αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουν είναι ότι οι συναπτικές συνδέσεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο σημαδεύονται από μια πρωτεΐνη, C1q (όπως και άλλες). Όταν τα μικρογλοιακά κύτταρα ανιχνεύουν το σημάδι αυτό, δημιουργούν ένα δεσμό με την πρωτεΐνη και καταστρέφουν - ή κλαδεύουν - τη σύναψη.
Αυτός είναι ο τρόπος που ο εγκέφαλός σας δημιουργεί το φυσικό χώρο για σας για να οικοδομήσετε νέες και ισχυρότερες συνδέσεις ώστε να μπορείτε να μάθετε περισσότερα.

Αυτός είναι ο λόγος που ο ύπνος είναι σημαντικός:Ο εγκέφαλος σας καθαρίζεται όταν εσείς κοιμάστε!

Έχετε ποτέ νιώσει σαν ο εγκέφαλος σας να είναι γεμάτος, συνήθως όταν μαθαίνετε κάτι καινούργιο, ή ξεκινάτε μια νέα δουλειά ή χόμπυ; Λοιπόν, μπορεί απλά να είναι!

Όταν μαθαίνετε πολλά νέα πράγματα, ο εγκέφαλός σας χτίζει συνδέσεις, αλλά είναι αναποτελεσματικές, ανάκατες συνδέσεις. Ο εγκέφαλός σας θα πρέπει να κλαδέψει πολλές από αυτές τις συνδέσεις και να οικοδομήσει πιο σύγχρονα, αποτελεσματικά μονοπάτια. Αυτό το κάνει όταν κοιμόμαστε.


Όταν κοιμάστε τα κύτταρα του εγκεφάλου σας συρρικνώνονται έως και κατά 60% για να δημιουργηθεί χώρος για τούς νευρογλοιακούς κηπουροί σας για να έρθουν και να πάρουν τα απόβλητα. Με τον τρόπο αυτό κλαδεύουν τις συνάψεις.


Έχετε ξυπνήσει ποτέ από μια καλή ξεκούραστη νύχτα και ήσασταν σε θέση να σκεφτείτε καθαρά και γρήγορα; Να γιατί. Είναι σαν να τρέχετε τον κατακερματισμό στον υπολογιστή σας.

 
Αυτός είναι ο ίδιος λόγος που ο σύντομος ύπνος (υπνάκος) είναι τόσο επωφελής για τις γνωσιακές ικανότητες σας. Ένας υπνάκος των 10 ή 20 λεπτών δίνει στους μικρογλοιακούς κηπουρούς σας την ευκαιρία να εισέλθουν, να καθαρίσουν μερικές συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούνται, και να αφήσουν χώρο για να αναπτυχθούν νέες.


Η σκέψη με ένα στερημένο από ύπνο εγκέφαλο είναι σαν να ανοίγετε δρόμο μέσα από μια πυκνή ζούγκλα με ένα στιλέτο. Είναι κατάφυτη, αργή, κουραστική.


Η σκέψη με ένα καλά-ξεκούραστο εγκέφαλο είναι σαν μια χαρούμενη περιπλάνηση ευτυχώς μέσα από το Central Park. Τα μονοπάτια είναι ξεκάθαρα και συνδέονται μεταξύ τους σε ευδιάκριτα σημεία, τα δέντρα είναι στη θέση τους, και εσείς μπορείτε να δείτε πολύ πιο μπροστά από εσάς. Είναι αναζωογονητικό.

Ορίστε πώς μπορείτε να ελέγξετε τι διαγράφεται από τον εγκέφαλο σας:Είναι οι συναπτικές συνδέσεις που δεν χρησιμοποιείτε αυτές που σημειώνονται για ανακύκλωση. Αυτές που χρησιμοποιείτε είναι αυτές που ποτίζονται και οξυγονώνονται. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι σκέφτεστε.
Εάν ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο διαβάζοντας θεωρίες για το τέλος του «Παιχνίδι των Θρόνων» και πολύ λίγο για τη δουλειά σας, μαντέψτε ποιες συνάψεις πρόκειται να πάρουν την ένδειξη για ανακύκλωση;
Αν είστε σε αντιπαράθεση με κάποιον στη δουλειά και αφιερώνετε το χρόνο σας σκεπτόμενοι πώς να ισοφαρίσετε με αυτόν, και όχι σχετικά με εκείνο το μεγάλο έργο, τότε θα καταλήξετε να είστε ένας συναπτικός σούπερ σταρ στον τομέα της εκδίκησης, αλλά κακός καινοτόμος.

Αυτό στο οποίο επικεντρώνεστε επικρατεί! Κυριολεκτικά σμιλεύετε τον δικό σας νου, επιλέγοντας αυτό στο οποίο στρέφετε την προσοχή σας.

Φυσικά, δύσκολα μπορείτε να ελέγξετε τι σας συμβαίνει κατά την διάρκεια της ημέρας σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πόσο σας επηρεάζει. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μπορείτε να επιλέξετε ΑΥΤΟ ΠΟΥ σας επηρεάζει και να κατασκευάσετε τις δικές σας νευρωνικές συνδέσεις.
Αντί να εστιάζεστε σε πράγματα που σας κρατούν πίσω, επικεντρωθείτε σε πράγματα που σας κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Αντί να φαντάζεστε σενάρια που πιθανότατα δεν θα συμβούν ποτέ, διαλογιστείτε. Καθαρίστε το μυαλό σας. Φέρτε το νου σας στο τώρα και χρησιμοποιήστε την νοητική ενέργειά σας σε πράγματα που σας ωφελούν.
Στην πραγματικότητα είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής. Πρέπει να χρησιμοποιείτε το νου σας έξυπνα, για να είστε έξυπνος. Αντισταθείτε στον πειρασμό των πραγμάτων που δεν σας ωφελούν, αυτό είναι που σας κάνει έξυπνο.
Για να διαγράψετε κάτι, απλά, σταματήστε να το σκέφτεστε. Ακόμα και όταν σας το υπενθυμίζουν, αλλάξτε την εστίαση και την προσοχή σας. Αργά ή γρήγορα θα πάρει σήμανση για ανακύκλωση.

 

Του Dejan

 

Footer
7392